Μπορώ να μείνω έγκυος όλες τις ημέρες του μήνα;

Μπορώ να μείνω έγκυος όλες τις ημέρες του μήνα;

Μία συνήθης απορία, που έχει μία ξεκάθαρη απάντηση. Όχι. Για να επιτευχθεί εγκυμοσύνη χρειάζεται το ζευγάρι να έρθει σε επαφή συγκεκριμένες ημέρες του μήνα. Όταν δε συμβαίνει αυτό, είναι λογικό να μην υπάρχει εύκολα αποτέλεσμα και να θεωρούμε ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα ή το άγχος μας να δημιουργεί επιπρόσθετα άλλα προβλήματα, ενώ αρκετές φορές είναι απλά θέμα σωστού timing!

To γυναικείο σώμα ακολουθεί μία αναπαραγωγική διαδικασία που επαναλαμβάνεται κάθε μήνα και αναλόγως σε ποιο στάδιο βρίσκεται, επηρεάζει άμεσα και το αν μπορεί να γίνει η σύλληψη.

Συγκεκριμένα, περίπου στα μέσα του μήνα συντελείται η ωορρηξία, δηλαδή ένα ωάριο φεύγει από τις ωοθήκες και περιμένει για ένα διάστημα στη σάλπιγγα για να γονιμοποιηθεί και να δημιουργηθεί το έμβρυο. Εάν δεν υπάρξει επαφή μέσα σε αυτό το διάστημα, δεν μπορεί να υπάρξει και εγκυμοσύνη.* 

Σε έναν σταθερό κύκλο περιόδου 28- 30 ημερών, υπάρχουν συγκεκριμένες ημέρες του μήνα - περίπου 5 στο σύνολο- που θεωρούνται γόνιμες και είναι αυτές που μπορούν να οδηγήσουν σε εγκυμοσύνη. Το διάστημα αυτό, εφόσον η πιθανότητα σύλληψης μας αφορά, η παρακολούθηση του κύκλου μας και των γόνιμων ημερών με έναν αξιόπιστο τρόπο, είτε πρόκειται για κάποιες επισκέψεις στον γυναικολόγο είτε πρόκειται για τη διευκόλυνση μας με τη συχνή χρήση των τεστ ωορρηξίας θα λέγαμε πως σχεδόν επιβάλλεται, καθώς αν δεν υπάρχει επαφή σε αυτό το διάστημα, δεν μπορούμε να έχουμε κατά ένα πολύ μεγάλο ποσοστό και θετικό αποτέλεσμα.

Κι ενώ θα ήταν πολύ καλό αυτή τη γνώση να την είχαμε όλες οι γυναίκες από νωρίς, καθώς αφορά το σώμα μας, ποτέ δεν είναι αργά να γνωρίσουμε τη λειτουργία του και να μπούμε σε διαδικασία αυτοανακάλυψης, αποφεύγοντας τυχόν στρες που επιφέρει πολλές φορές η καθυστέρηση μιας τέτοιας επιθυμίας. 

*Έχουν σημειωθεί εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις σύλληψης, είτε σε διάστημα εκτός γόνιμων ημερών είτε ακόμη και κατά το διάστημα της εμμήνου ρύσεως. Τα εν λόγω περιστατικά υφίστανται, αποτελούν εξαιρέσεις και είναι αντικείμενο προς διερεύνηση από τον ιατρικό κλάδο.

Comments

Leave your comment

Προστέθηκε στα αγαπημένα.